Panthenol to znany od lat składnik kosmetyków, którego nazwę kojarzą nawet osoby nieinteresujące się na co dzień kosmetykami i ich składami oraz zastosowaniem. Czym jest panthenol i gdzie jest wykorzystywany? Jakie ma właściwości?

Panthenol, czyli prowitamina B5, jest substancją organiczną z grupy alkoholi. Panthenol występuje naturalnie w ludzkiej skórze, włosach i paznokciach, będąc ich budulcem i składnikiem niezbędnym do utrzymania zdrowego stanu skóry oraz jej wytworów.

Panthenol podczas procesu utleniania zmienia się w kwas pantotenowy, czyli witaminę B5. Jako prowitamina panthenol jest tak zwanym prekursorem witaminy B5. Oznacza to, że dzięki swojej budowie – małym cząsteczkom – ma możliwość łatwiejszego wnikania w skórę i szybkiego odżywiania jej.

Panthenol ma właściwości łagodzące, przeciwbólowe, przeciwzapalne i antybakteryjne. Działa pielęgnacyjnie i kojąco na podrażnienia, wspomaga gojenie ran i owrzodzeń, łagodzi swędzenie i pieczenie skóry. Jego silne właściwości higroskopijne, czyli wiążące wodę, wykorzystywane są w produkcji kremów nawilżających, kropli do oczu oraz środków do pielęgnacji soczewek kontaktowych.

Panthenol jest substancją bezbarwną – przezroczystą i lepką, występującą w formie cieczy. Panthenol rozpuszcza się w wodzie i alkoholu oraz eterze, słabo reaguje z gliceryną.

Panthenol w kosmetykach

Ze względu na dobrą tolerancję panthenolu przez skórę oraz jego właściwości łagodzące jest on często występującym składnikiem preparatów przeznaczonych do pielęgnacji skóry wrażliwej i alergicznej, a także kremów do twarzy o działaniu przeciwzmarszczkowym i przeciwstarzeniowym. Panthenol pobudza odnowę komórkową i nie obciąża cery.

Działanie panthenolu wzmaga produkcję fibroblastów, czyli komórek skóry właściwej i naskórka. Działanie to wywołuje efekt wypełnienia zmarszczek od wewnątrz, ujędrnienia i przywrócenia zdrowego napięcia, a więc wygładzenia skóry.

Panthenol stanowi też często występujący składnik kremów do cery naczynkowej dzięki działaniu wzmacniającemu naczynka krwionośne. Ponadto panthenol łagodzi przebarwienia i pomaga ujednolicić koloryt cery.

W kosmetyce najczęściej stosowany jest D-panthenol, czyli prawoskrętna forma tej substancji, wykazująca wysoką aktywność biologiczną.

Jako łagodna substancja organiczna występująca w organizmie panthenol nie uczula i jest stosowany w środkach do użytku na tkankach miękkich, takich jak krople do oczu i płyny do przechowywania soczewek kontaktowych, a także krople do nosa, zwykle zawierające panthenol wraz z kwasem hialuronowym – środkiem również występującym naturalnie w organizmie. Krople do nosa z kwasem hialuronowym i panthenolem łagodzą podrażnioną śluzówkę nosa i osłaniają ją przed wysuszeniem podczas alergicznego kataru siennego oraz przeziębień.

Łagodzące właściwości panthenolu wykorzystywane są również przy produkcji kremów leczniczych dostępnych w aptekach, stosowanych do regeneracji i leczenia naskórka po zabiegach dermatologicznych i chirurgicznych, a także w przypadku wystąpienia zapaleń skóry i opryszczki.

Panthenol znaleźć możey nawet w preparatach do kąpieli, które ukoją wrażliwą i skłonną do podrażnień skórę. Migdałowy kremowy żel myjący z D-Panthenolem Lirene pielęgnuje i chroni skórę podczas codziennego oczyszczania skóry pod prysznicem, uelastyczniając i zmiękczając naskórek, czyni go przyjemnym w dotyku i odpornym na działanie czynników zewnętrznych.

Panthenol jest składnikiem wielu szamponów i odżywek do włosów ze względu na swoją strukturę przypominającą keratynę – białko budujące włosy, skórę i paznokcie. Panthenol dzięki drobnym cząsteczkom przedostaje się do wewnętrznych warstw włosów i pomaga utrzymać ich nawilżenie, co wzmaga połysk, blask i zdrowy wygląd włosów.

Panthenol znajdziemy również w składzie wielu kremów do rąk oraz odżywek do paznokci – jako budulec skóry i tkanki paznokcia panthenol odżywia je, wzmacnia i nawilża, pozostawiając paznokcie mocne, a skórę dłoni gładką i miękką. Panthenol chroni płytkę paznokcia przed działaniem czynników zewnętrznych: promieniowania, detergentów, chemikaliów i środków zawartych w lakierach do paznokci.

Panthenol na oparzenia słoneczne

W preparatach kosmetycznych panthenol występuje jako humektant – substancja utrzymująca prawidłowy poziom nawilżenia naskórka. Z tego powodu znany jest on najbardziej jako środek stosowany na oparzenia słoneczne.

Panthenol występuje w stężeniach 5-10% w preparatach łagodzących skutki oparzeń słonecznych. Jednym z takich preparatów jest SOS RATUNEK balsam po przedawkowaniu słońca marki Lirene. Balsam SOS RATUNEK błyskawicznie niweluje nieprzyjemne uczucie pieczenia i napięcia skóry spowodowane oparzeniem słonecznym dzięki zawartości D-Panthenolu i alantoiny. W skład balsamu wchodzi również witamina E oraz olej rzepakowy.

Balsam SOS RATUNEK marki Lirene uzupełnia i odbudowuje warstwę hydrolipidową naskórka, zapobiegając utracie nawilżenia i przywracając skórze równowagę oraz prawidłowe funkcjonowanie. Balsam dzięki lekkiej formule szybko się rozprowadza i nie pozostawia tłustego filmu.