Gliceryna to jeden z najpopularniejszych, najpowszechniej stosowanych składników kosmetyków. Nic dziwnego, gliceryna kosmetyczna jest nietoksyczna, pozytywnie wpływa na konsystencję i trwałość kosmetyków, a do tego ma właściwości nawilżające i świetnie oddziałuje na kondycję skóry.

Gliceryna – właściwości

Gliceryna, znana również pod nazwą glicerolu, wykazuje szereg właściwości, które sprawiają, że jest popularna w farmaceutyce, kosmetyce, a nawet kuchni. Jest to gęsta, bezbarwna i bezwonna ciecz.

Naturalną glicerynę pozyskuje się z oleju kokosowego lub palmowego, gliceryna syntetyczna uzyskiwana jest z propylenu. Najważniejszymi cechami gliceryny są:

  • wysoka higroskopijność – gliceryna bardzo dobrze wchłania wodę;
  • właściwości natłuszczające i nawilżające;
  • dobra rozpuszczalność tłuszczów przy jednoczesnej nierozpuszczalności w nich.

Zastosowanie gliceryny – gdzie można spotkać glicerynę?

Czysta gliceryna, czyli tak zwana gliceryna farmaceutyczna, to środek w formie gęstego płynu. Służy do przygotowywania domowych kosmetyków, takich jak maseczki nawilżające do twarzy czy maski do włosów.

Świetnie sprawdza się także jako baza pod sypkie cienie do powiek. Gliceryna występuje również w formie czopków glicerynowych lub pod postacią kropli.

W kuchni gliceryna spożywcza znajduje zastosowanie przede wszystkim w cukiernictwie. Jako składnik masy cukrowej zapobiega wysychaniu i łamaniu się cukrowych dekoracji. Już niewielka ilość glicerolu sprawia, że masa cukrowa pozostaje plastyczna i elastyczna.

Najszersze zastosowanie ma gliceryna kosmetyczna. Znajdziemy ją oczywiście w mydłach, a także w kremach i balsamach nawilżających, kosmetykach do pielęgnacji włosów, pomadkach, zimowych kremach ochronnych, kosmetykach odmładzających oraz w kremach do rąk i stóp.

Glycerin w kosmetykach – za co odpowiada gliceryna kosmetyczna?

Zastosowanie gliceryny w kosmetykach jest bardzo różne. Trzeba zaznaczyć, że gliceryna pełni rolę substancji pomocniczej, jej stężenie w kosmetyku powinno wynosić od 5 do 15%, wówczas zachowane zostaje jej działanie nawilżające i regenerujące. Gdy stanowi ponad 25% składu kosmetyku, staje się produktem o działaniu wysuszającym i odkażającym.

W wielu kosmetykach gliceryna jest stosowana ze względu na swoją zdolność do usprawniania procesu homogenizacji różnych składników. Obecność gliceryny zapobiega także wysychaniu kosmetyków, ich rolowaniu się na skórze, krystalizacji i wytrącaniu się poszczególnych substancji wewnątrz opakowania.

Gliceryna kosmetyczna wpływa na konsystencję i trwałość kosmetyków.

Silne właściwości nawilżające gliceryny są często dodatkowym wsparciem w intensywnej pielęgnacji twarzy lub ciała. Odpowiednie nawilżenie skóry przekłada się bowiem na lepsze działanie substancji zawartych w kosmetyku.

Nawilżający żel do mycia z olejkiem z czarnej porzeczki to połączenie przywracającego hydro-równowagę oleju z czarnej porzeczki, bio-gliceryny gromadzącej i wiążącej w naskórku wodę oraz naturalnej betainy, która długotrwale nawilża, przywracając skórze elastyczność i miękkość.

Żel gwarantuje dokładne oczyszczenie skóry, a jednocześnie optymalne jej nawilżenie i odświeżenie. Gliceryna stanowi również jeden ze składników kremu do rąk z olejkiem avocado.

Kompleks składników aktywnych tworzy na skórze barierę ochronną przed detergentami, a kuracja aloesowa zapewnia dogłębne nawilżenie. Już po pierwszym użyciu skóra staje się wyraźnie gładsza, miększa i lepiej nawilżona. Krem wyraźnie zmniejsza suchość rąk po użyciu detergentów.

W kremach przeznaczonych dla cery dojrzałej nawilżające właściwości gliceryny powodują lepsze napięcie i uelastycznienie skóry, co z kolei powoduje wygładzenie zmarszczek i przywrócenie odpowiedniego owalu twarzy. W kosmetykach do włosów gliceryna ma zaś właściwości wygładzające.