**Stosowanie odpowiednich kosmetyków do cery trądzikowej nie gwarantuje jeszcze idealnej skóry. Bardzo ważne jest zadbanie o nią od środka, a więc przestrzeganie właściwej diety i unikanie produktów, które mogą szkodzić cerze. Dlatego przygotowałyśmy dla Was listę dobrych i złych nawyków żywieniowych. Sprawdźcie ją! **
5 najważniejszych zasad:
- pij dużo niegazowanej wody
- ogranicz ilość soli i ostrych przypraw
- zrezygnuj z przetworzonych produktów i fast foodów
- obserwuj swoją reakcję na czekoladę, nabiał i mięso
- unikaj białego pieczywa i białego ryżu
3 produkty bogate w witaminy z grupy B oraz PP, które sprzyjają zmniejszeniu się zmian łojotokowych i łagodzą objawy trądziku:
- kasze (jęczmienna i gryczana)
- rośliny strączkowe (soczewica, soja, groch, fasola)
- orzechy i pestki dyni
5 owoców i warzyw, bogatych w witaminy A, C i E, które pomogą skórze odzyskać gładkość, utrzymać równowagę i pozbyć się blizn: brzoskwinie
- pomarańcze
- marchew
- pomidory
- brokuły
6 razy NIE dla:
- dużej ilości soli - Jej nadmiar pobudza wydzielanie sebum przez gruczoły łojowe i powoduje powstawanie zaskórników.
- produktów o wysokim indeksie glikemicznym - Zaliczamy do nich: pączki, drożdżówki, słodycze, suszone owoce, frytki, gotowane ziemniaki, białe pieczywo i białe makarony.
- fast foodów - ale również gotowych dań instant, chipsów, paluszków, dań z proszku i słodyczy.
- gazowanych napojów wysokoprzetworzonych produktów, które zawierają sztuczne barwniki, aromaty i konserwanty
- potraw smażonych, masła, tłustych serów i potraw zawierających tłuszcze zwierzęce - Mają niekorzystny wpływ nie tylko na naszą skórę, ale też cały organizm.
Odpowiedź na pytanie „jak wyleczyć trądzik?” może się okazać prostsza niż myślicie. Czasami wystarczy mała modyfikacja jadłospisu, by zredukować problemy ze skórą i zauważyć natychmiastową poprawę. Co najważniejsze, te zmiany mogą nie tylko pomóc Waszej twarzy, ale zadziałają też pozytywnie na cały organizm. Pamiętajcie – cera bez trądziku jest na wyciągnięcie ręki!