Olejek migdałowy coraz chętniej jest wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym. Jego dobroczynny wpływ na skórę, włosy i paznokcie to nie jedyny atut tego specyfiku. Olej ze słodkich migdałów jest bogaty w substancje odżywcze i witaminy, a jego działanie jest wszechstronne.

Tym, co wyróżnia olejek z migdałów na tle innych substancji wykorzystywanych w kosmetyce, jest fakt, iż jest niezwykle delikatny: nie podrażnia i może być używany niemal przez wszystkich, od niemowląt, przez kobiety w ciąży i matki karmiące piersią, po osoby z problemami skórnymi.

Olej ze słodkich migdałów – właściwości

Olejek migdałowy pozyskiwany jest z nasion drzewa migdałowego. Jest to tak zwany olej tłoczony na zimno, ponieważ proces ten odbywa się w temperaturze 30 stopni Celsjusza. Olej migdałowy w kosmetykach to słodki olejek migdałowy.

Istnieje jeszcze druga odmiana: gorzki olej z migdałów. Nie można go stosować, ponieważ posiada w swym składzie glikozyd cyjanogenny – chemiczny związek toksyczny. Poddany procesom destylacyjnym gorzki olej z migdałów można oczyścić i z powodzeniem używać w kosmetyce, jednak nie jest to powszechnie praktykowana metoda pozyskiwania cennego olejku migdałowego.

Właściwości olejku migdałowego są bardzo wszechstronne i zróżnicowane. Delikatny, słodki zapach olejku ma właściwości uspokajające i odprężające. Delikatna konsystencja łatwo się wchłania, a preparat jest bardzo łagodny, nie podrażnia i dzięki temu może być stosowany także przez dzieci oraz osoby z problemami skórnymi.

Olej ze słodkich migdałów ma właściwości nawilżające, łagodzące i regenerujące. Poprawia krążenie krwi, przywraca skórze blask i wpływa na poprawę nawilżenia skóry. Wspaniale odżywia, dostarczając skórze wielu ważnych składników i witamin.

Olejek migdałowy jest bogaty w substancje białkowe, witaminy z grupy A, E, D i B, proteiny, nienasycone kwasy tłuszczowe, sód, cynk, fosfor, magnez, mangan oraz żelazo.

Stosowany w czystej postaci olej z migdałów należy przechowywać w ciemnym miejscu. Wystawiony na działanie czynników zewnętrznych utlenia się, tracąc swoje cenne właściwości.

Olejek migdałowy – zastosowanie

Olejek ze słodkich migdałów możemy znaleźć w wielu różnych kosmetykach do twarzy, ciała, włosów i paznokci. W każdej z tych grup wykorzystywane są inne właściwości olejku migdałowego.

Migdałowy peeling enzymatyczny z papainą zapewnia głębokie oczyszczenie bez konieczności tarcia. Enzymy z zielonej papai skutecznie rozpuszczają martwy naskórek, D-Panthenol ma działanie kojące i łagodzące, a olej migdałowy wzmacnia barierę lipidową skóry, chroniąc ją przed podrażnieniami, jednocześnie wspaniale nawilżając i wygładzając skórę.

Mleczko dermalne z olejkiem migdałowym łączy w sobie substancje oczyszczające i nawilżające. Kwas hialuronowy głęboko nawilża i tworzy na skórze ochronny film, olejek migdałowy natłuszcza, zmiękcza i wygładza skórę, a D-Panthenol łagodzi podrażnienia.

Migdałowy kremowy żel myjący z D-Panthenolem to połączenie składników, które zapewnia dogłębne oczyszczenie skóry, przy jednoczesnym jej nawilżeniu oraz łagodzeniu podrażnień. Olej migdałowy chroni skórę przed utratą wody i skutecznie ją wygładza, a zawarty w żelu DuoMoistComplex długotrwale i intensywnie nawilża skórę, czyniąc ją gładką, elastyczną i świeżą.

Olejek z migdałów to także doskonały składnik kosmetyków dla ciężarnych.

Olejek z migdałów znajduje zastosowanie w produkcji perfum, mydeł i różnego typu emulsji do ciała i twarzy. Ze względu na swój subtelny aromat o właściwościach uspokajających jest wykorzystywany także w aromaterapii.

Kiedy warto stosować olej z migdałów?

Gdy skóra jest przesuszona i utraciła dawny blask, niezbędne jest jej odpowiednie nawilżenie oraz odżywienie. Zastosowanie olejku ze słodkich migdałów pozwoli uzyskać optymalne nawilżenie skóry i przywróci jej blask.

Olej z migdałów wygładza naskórek, łagodzi podrażnienia, sprawia, że skóra staje się bardziej elastyczna i odpowiednio napięta. Ważną informacją jest fakt, iż olej ze słodkich migdałów bardzo rzadko uczula. Warto po niego sięgnąć, gdy zależy nam na łagodnej formule, która świetnie się rozprowadza i szybko wchłania.